Programma gezond & zeker innovatiedag

08.30 – 09.30 uur | Ontvangst op de praktijkmarkt

09.30 - 10.30 uur | Plenaire opening

10.30 - 11.00 uur | Pauze

11.00 - 16.30 uur | Start workshops volgens festival programma*

12.00 – 14.00 uur | Lunch en bezoek praktijkmarkt

16.30 uur | Uitloop met een drankje

*Momenteel wordt hier nog aan gewerkt. De inschrijvingen voor de workshops zijn geopend. Het programma is nog niet volledig gevuld. Op basis van populariteit zullen wij extra workshops toevoegen.

1. Think Like A Zebra

Leer leuker, lichter, laveren!

Deze workshop leert je om patronen en standaard manieren van denken te doorbreken. Meestal bekijken we een probleem bijvoorbeeld op drie verschillende manieren. Denkstijlen zijn evenwel te verveelvoudigen. Creativiteit staat daarbij centraal en… is te leren!

Bij Think Like A Zebra laat je je inspireren door de overlevingsstrategieën uit het dierenrijk. Van de doelgerichtheid van een specht tot de collegialiteit van een mier. De natuur barst van de opzienbarende benaderingen. Hierdoor krijg je moeiteloos nieuwe ideeën en concrete oplossingen. Te mooi voor woorden? Dan heb je nog nooit als een zebra gedacht. Of een hagedis. Of een leeuw. Of…

Op een interactieve manier leer je om je eigen denkpatronen te herkennen, te veranderen en te komen tot oplossingen en ideeën die je niet eerder had gezien. Al doende ervaar je nieuwe mogelijkheden, door anders te kijken, te denken en te doen!

Nieuwsgierig hoe creatief dieren zijn? Wil je je eigen denkstijl ontdekken? Loop je vaak tegen dezelfde hobbels aan? Wil je zelf eens anders tegen een vraagstuk aankijken? Kun je wel eens een boost aan creativiteit gebruiken? Dan is deze workshop iets voor jou!

Beverley Rose

- ORIN Training, Coaching & Advisering

2. Meer ontspanning – Minder belasting

De zorgzwaarte neemt landelijk toe. Zowel cliënten als hulpverleners worden veelal overvraagd/overbelast. Deze workshop draagt bij aan het herkennen van ligproblematiek en (ergonomische) inzet van ligvoorzieningen, waardoor de kwaliteit van leven van een client vergroot wordt en de belasting van de hulpverlener (ochtendzorg maar ook tijdens het algemene 24-uurs plaatje) afneemt.

Het is een interactieve workshop waarbij zowel theoretische kennis (interventies en gestructureerde observaties bij ligproblematiek) als praktische vaardigheden (handzettingen, houdingstechnieken, ergonomisch werken) aan bod komen. Hoe en wanneer zet je een dynamische ligvoorziening in en wat levert dit op?

Mirte Verweij

- Levare Cura

3. Haptonomie: goede zorg voor jezelf

Klaarstaan voor een ander is standaard aanwezig in de hulp- en zorgverlening. We doen dat graag, zijn dat gewend om te doen. En kunnen ons daar ook in verliezen, met het risico dat we te veel geven aan een ander en zelf steeds minder energie en plezier overhouden. En wanneer dat gebeurt, zal ook het contact met de hulpvragende kwalitatief minder worden. We krijgen een korter lontje, zijn te vermoeid, worden kortaf. Met het coronavirus nog vers in ons geheugen heeft menig zorgverlener gevoeld welk beroep op je wordt gedaan in de zorg en hoe belastend dat kan zijn.

Hoe blijf je gezond en houd je een goed contact met anderen, in alle hulpverlening die je wilt/moet bieden? Hoe kan je dat op een prettige, energieleverende manier voor zowel de hulpvrager als voor jou, de hulpverlener doen? En dat op dagelijks-, wekelijks- maandelijks- en jaarniveau? Met het liefst ook plezier in je werk.

In de workshop ‘ Goede zorg voor jezelf’ nemen we je mee in deze zoektocht naar zorg-voor-jezelf.
We zullen vooral veel ervaringsoefeningen bieden om je thuis te maken in het contact houden met jezelf in relatie tot het zorg leveren aan een ander. Het lichaam is voor ons het startpunt. Vanuit de haptonomie weten we hoe belangrijk een goede basispresentie (in het lijf) is in het contact met een ander. Hoe meer je ‘aan’ in je eigen lijf bent, hoe meer ‘aan’ je voor de ander kunt zijn.

We nodigen je uit om dit aan den lijve te ervaren.

Margreet van Nieuwkoop

- Academie voor Haptotherapie

4. Haptonomie: Bewust omgaan met agressie

Tijdens deze workshop staan we stil bij hoe agressie van invloed is op jouw eigen manier van contact maken. Als je je daar bewust van bent kun je ook onderzoeken hoe je juist het contact kunt benutten om agressie te doorbreken. Dit is dus geen workshop met de-escalerende vaardigheden, maar een workshop met inzicht en waarin je kunt ervaren wat er van invloed is in het contact. Hoe zorg je goed voor jezelf en voor de ander als het onveilig wordt?

Margreet van Nieuwkoop

- Academie voor Haptotherapie

5. Basishouding en zachte zorg

Hoe je staat en beweegt heeft invloed op de zachtheid waarmee je uiteindelijk de cliënt aanraakt. We ervaren in deze workshop de waarde van een vloeiende beweging bij basishandelingen zoals verzorgen aan bed, begeleiden uit de stoel, en steunkousen aan- en uitdoen.

Godelein Wegter

- Ergo-Enzo

6. Optimaal door de nacht

Nachtdiensten zijn helaas niet weg te denken in de zorg en zelfs noodzakelijk. Uit de literatuur komt naar voren dat nachtdiensten gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

De StAZ en KUMC hebben samen met een expertgroep de Goedenachtapp vernieuwd. De app helpt mensen om zo goed mogelijk door de nacht te komen met thema’s als bewegen, voeding en slapen.

Deze workshop geeft informatie over zo goed mogelijk werken in de nacht en het gebruik daarbij van de Goedenachtapp.

Linda van der Marel

- StAZ

7. Expert of coach, de nieuwe Ergocoach

Je neemt als ergocoach verschillende rollen aan, en de uitwerking hiervan is ook verschillend.

Je geeft informatie maar haalt ook informatie. In de workshop doen wij dit ook, door vragen te stellen en de ergocoach zelf te laten nadenken over (mogelijke) oplossingen vanuit je de coachrol. Hoe stel jij je op als ergocoach als collega’s niet willen of niet kunnen, of als er gevaarlijke situaties ontstaan voor de medewerker(s) of de cliënt? Wanneer schakel je anderen in en hoe pak je verschillende rollen? Dat komt in deze interactieve workshop aan bod. Ook managers en teamleiders zijn van harte welkom!

Godelein Wegter

- ergo-enzo

8. Continentiezorg Op Maat – Keuzehulp welke hulpmiddelen

Het meer ‘op maat’ bieden van incontinentiezorg klinkt als een open deur, want afhankelijk van het type incontinentie zou je immers altijd moeten kiezen voor maatwerk. Dat betekent niet alleen een antwoord op de vraag welk incontinentiemateriaal het meest geschikt is, maar ook welke kleding het meest functioneel is, wat de loopafstand naar het toilet is of de inrichting van het toilet wel handig is, of er voldoende licht is om in de nacht naar het toilet te gaan, etc. Kan iemand het toilet op zijn werk adequaat gebruiken en hoe zit dat onderweg. Kortom Continentiezorg Op Maat. De vraag is of het gebruik van incontinentiemateriaal met sensoren daarbij kan helpen. Stichting Scouters voerde in 2023 als community van mensen met een beperking een onderdeel van dit COM-project uit; inventariseerde en analyseerde producten met sensortechnologie om Continentiezorg Op Maat te bevorderen. Zij liet deze producten ook in de praktijk testen door een ervaringsdeskundige. In deze workshop delen we de uitkomsten en gaan in discussie hoe je als zorgverlener een rol kunt spelen in het bereiken van een echte ‘peace of mind’ voor mensen met incontinentie. Maar ook hoe jij jouw fysieke belasting kunt verminderen door de beste hulpmiddelen te kiezen om Continentiezorg op Maat te kunnen bieden. 1 LOCOmotion, Van Kleef Instituut en het UMC Utrecht doen vanuit Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg met financiering van ZonMw een wetenschappelijk onderzoek naar COM.

Elly Waaijer

- Scouters

9. “Kruip in de huid van een zorgvrager met overgewicht” – ervaar zelf wat het betekent als je extra volume hebt

De gemiddelde Nederlander wordt steeds zwaarder. Ook binnen de zorg constateert men dit regelmatig: het gemiddeld lichaamsgewicht van zorgafhankelijke mensen is aan het toenemen. Zwaarlijvigheid in combinatie met beperkte mobiliteit brengt grote risico’s met zich mee voor cliënt én zorgverlener. Het risico op fysieke overbelasting bij transfers en ADL-zorg is groot. Het is daarom belangrijk om een goede inschatting te maken van de mogelijkheden van de obese cliënt, en daarbij passende werkmethoden en hulpmiddelen te selecteren.

In deze workshop bespreken we wat er bij komt kijken om waardige én veilige zorg te bieden aan obese cliënten. Is uw organisatie voorbereid op deze doelgroep? Staat er beleid op papier? Zijn de ruimtes geschikt en hulpmiddelen aanwezig om deze specifieke zorg te leveren?

We gaan in groepen praktisch aan de slag: hoe kunt u de obese cliënt veilig in bed verplaatsen en welke werkmethoden en hulpmiddelen kunt u toepassen om de cliënt te ondersteunen bij een transfer vanaf de rand van het bed naar de rolstoel?

In de workshop maken we gebruik van twee Empathy Suits / obese pakken, zodat kan worden ervaren hoe het is om te leven en bewegen met overgewicht.

Esther van der Heijden

- Arjo Nederland BV

10. Boksronde (deëscaleren begint bij jezelf)

Met boksen als middel kom je er in deze workshop achter wat ongewenst gedrag met jou als zorgmedewerker doet. Wat is jouw gedrag tijdens intensieve situaties en hoe ga je met de spanning om?

Veelal richten agressie trainingen zich er namelijk op wat je in een situatie kunt doen, maar niet zozeer op wat het je doet. Deze training is er op gericht om een zelfbewustzijn te creëren tijdens lastige situaties. Dus wat gebeurt er met jou als zorgmedewerker en hoe kun je daar het beste mee omgaan?

Iwan Pol

- Sterk in je Werk / What's Nekzt

11. Adempauze

Veel zorgmedewerkers ervaren stress en spanning, of komen in situaties terecht die stress opleveren. Deze workshop leert je ademhalingstechnieken om de mate van stress te kunnen reduceren, maar ook om stress in je lichaam te herkennen en te kanaliseren. Uit diverse onderzoeken en in boeken, zoals het ‘Overprikkelde Brein’ van Charlotte Labee, komt naar voren dat ademhalingsoefeningen een weldadig effect hebben op het autonome zenuwstelsel en helpen om stress te verminderen. Als stress afgevoerd kan worden, kan iemand herstellen en komt dit de kwaliteit van leven en werk te goede.

Dit is een praktische workshop waar de ademhaling centraal staat. Je leert hoe je deze kunt inzetten om (werk)stress beter te kunnen hanteren.

Willeke Colenbrander en Sebe Emmelot

- Bureau W

12. Minder werkdruk met een kruk!

In deze workshop ga je ervaren hoe handelingen die je uit gewoonte staand uitvoert, ook zittend op een kruk (met wielen!) kan doen. Wat zijn de voordelen voor zowel jezelf als de client? Wat is het effect op de fysieke belasting?

Door staan af te wisselen met zitten kan je je krachten bijvoorbeeld beter verdelen op een dag. Vanuit de rustende houding verloopt het contact en de samenwerking met de cliënt bovendien beter, wat een positieve uitwerking heeft op beide partijen.

Wil jij dit ook leren? Schrijf je dan in voor deze workshop!

Nathalie van Bergen

- Zwaartepunt

13. Geweldloos communiceren in een interculturele werkomgeving

In deze workshop komen geweldloze communicatie en interculturele communicatie samen. De basisvaardigheden van deze twee disciplines worden samengebracht. Het gaat hierbij niet (alleen) om het al dan niet beheersen van een andere taal, maar vooral om het begrijpen van de normen, waarden en gedragscodes van verschillende culturele achtergronden. Zo voorkom je miscommunicatie, en vergroten we het begrip.

Merel van Balen

- TCB-Amsterdam

14. Omgaan met grensoverschrijdend gedrag van collega’s

In deze workshop leer je wat medewerkers helpt om mentaal weerbaar en gezond te blijven.

We behandelen vraagstukken als:

  • Welke normen waren er 20 jaar geleden en nu?
  • Wat ervaren vrouwelijke medewerkers als grensoverschrijdend op het werk?
  • Wat ervaren mannelijke medewerkers als grensoverschrijdend op het werk?
  • Waarom denken we al snel dat grensoverschrijdend gedrag seksueel is?
  • Wat zijn andere vormen van grensoverschrijdend gedrag?
  • Wat hebben organisatieculturen en grensoverschrijdend gedrag met elkaar te maken?
  • Wat is formele macht en wat is het verschil met informele macht?
  • Hoe ontstaan grensoverschrijdend gedrag, en waarom kan het soms zolang doorgaan?
  • Waarom veel medewerkers het onderwerp onzin vinden totdat……….
  • Hoe herken je grensoverschrijdend gedrag, en wat is het effect op het individu?
  • Wat is het bystander effect en hoe doorbreek je dat?

Jannie de Jong

- Agressietraining.nl

15. Mobiliseren doe je samen

Fysieke overbelasting en een hoge werkdruk zijn de belangrijkste oorzaken van een hoog ziekteverzuim onder zorgverleners. Door aandacht voor mobiliseren en het gebruik van de juiste hulpmiddelen kunnen we daar wat aan doen.

In deze workshop staat de vraag centraal: Hoe betrek jij jouw cliënt bij de transfer en welk hulpmiddel zet je in?

Deze praktische workshop is gericht op:
1. Samenwerken met je cliënt tijdens het verplaatsen binnen de grenzen van het bed.
2. Samenwerken met je cliënt met obesitas bij transfers in en uit bed.

Fleur van de Pol

- Lopital

16. Boost teamsamenwerking en patientveiligheid in slechts 10 minuten per dag!

Tijdens deze workshop ervaar je de voordelen van een teamstart, inclusief het gebruik van het Patient Experience-kaartspel.

Je kan in deze workshop zelf beoordelen hoe een teamstart van 10 minuten de focus en de samenwerking in het team ten goede kan komen. Er is geen voorkennis vereist. Een open en speelse manier van denken is genoeg om er meteen in te springen en de voordelen te ervaren.

De teamstart en het Patient Experience kaartspel zijn ontwikkeld om de dialoog en feedback in teams van zorgverleners in slechts 10 minuten per dag te verbeteren. De spelonderwerpen zijn gebaseerd op de maandelijkse thema’s in de zorgorganisaties. De vragen omvatten kennisvragen, observatie- en actie-vragen. Deze praktische tool helpt om een cultuur van teamsamenwerking te ondersteunen en dagelijks alle collega’s te betrekken bij de kwaliteit van zorg

Roel van der Heijde

- RoelRotterdam

17. Soft Skills voor meer werkplezier in de zorg

Wil je met succes in de zorg werken, dan heb je meer nodig dan een afgeronde opleiding. Ook persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden – de zogenaamde soft skills – zijn van groot belang. In deze workshop gaan we in op de soft skills die er voor nodig zijn om met plezier en succes in de zorg te werken. Je leert welke soft skills je al goed beheerst en welke soft skills je verder kunt ontwikkelen om jouw succes, impact en werkplezier te vergroten. Je krijgt daarbij handvatten om zelf aan de slag te gaan met het ontwikkelen van soft skills.

Elly van Exel

- Fier & Co

18. Slaap bij onregelmatige werktijden

Goed slapen verdient aandacht. Zeker wanneer je werkt op onregelmatige werktijden. Dat is nodig om fysiek en mentaal te herstellen., zodat we energie hebben wanneer we wakker zijn. Bij werken in ploegendiensten wordt het natuurlijke bioritme verstoord en ontstaan er vaker slaapproblemen. Met nadelige gevolgen voor de veiligheid, gezondheid, werkprestaties en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. LIJV helpt mensen bij wie het natuurlijk bioritme verstoord is (weer) grip te krijgen én houden op hun slaap.

Irma Leijten

- LIJV

19. Sneller werken; is dat winst of verlies?

Wat is het effect als je snel werkt of loopt? Wat zijn de gevolgen voor de zorgmedewerker, zowel fysiek als psychisch? Komt de veiligheid in het geding? Wat doet dit met de cliënt? Hoeveel win je nu echt in tijd? In deze praktische workshop ga je dit aan den lijve ondervinden en bespreken we wat de gevolgen zijn!

Marianne van de Belt

- Zwaartepunt

20. Hoe coach je de Houding, Beweging en Interactie met de cliënt bij een collega?

Je gaat in deze workshop werken met meerdere praktische werkvormen waarmee je een collega kan coachen op houding, beweging en interactie met de cliënt. Je gaat deze vaardigheid toepassen in de rol van ergocoach tijdens een aantal transfertechnieken die worden uitgevoerd door je mededeelnemer. Dit begint met observeren.

Deze werkvormen geven je echt handvatten en zorgen ervoor dat je collega’s tot bewustwording en inzicht komen. Dit is nodig om tot verandering te komen. Vervolgens kun je deze nieuwe inzichten coachen terwijl je collega het nieuwe gedrag toepast.

Marianne van den Belt

- Zwaartepunt

21. ViVe – Vitaliteit en Veerkracht in de Zorg

Het behouden van vitale en veerkrachtige medewerkers is een belangrijk speerpunt in de zorgsector. De trends op de arbeidsmarkt laten zien dat dit thema de komende jaren alleen maar belangrijker zal gaan worden.

Tijdens de workshop ViVe ontdek je welke factoren bijdragen aan vitale en veerkrachtige medewerkers. Je maakt kennis met natuurlijke principes die jou én jouw collega’s ondersteunen en helpen om energie en werkplezier te behouden, dan wel deze weer snel te herstellen. Ook in uitdagende omstandigheden.

Je krijgt inzicht in jouw eigen balans en middels korte ervaringsoefeningen merk je hoe je invloed kan uitoefenen op jouw innerlijke staat van zijn. Je ontvangt eenvoudige ‘tools’ die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk, voor jezelf en voor jouw collega’s.

De workshop is gebaseerd op kennis van onder meer positieve gezondheid, biologie, breinwerking en mindfulness.

De workshop Vive wordt begeleid door Joycelyn Bartlett. Zij werkt als Mindfulnesstrainer-Loopbaanbegeleider en Counselor. Zij is bij Utrechtzorg betrokken als ‘Sterk in je Werk’- coach en denkt mee over beleid en interventies op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Zij heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen, individueel en in groepsverband voor het versterken en/of herstellen van vitaliteit, veerkracht en wendbaarheid in werk en privé.

Joycelyn Bartlett

- Joycelyn Bartlett

22. Hormonen op de werkvloer

Van kwetsbaarheid naar veerkracht.

Wil jij je medewerkers ondersteunen in hun veerkracht?
Laten groeien en ontwikkelen in werk en privé? In alle levensfasen?

Langdurige stress, overgangsklachten, depressie, diabetes, slecht slapen. . . . allemaal hormonale ontregelingen met gevolgen voor eetlust, emoties, gedrag, slaap, concentratie, de werking van het immuunsysteem en nog veel meer. De belastbaarheid in het werk kan daardoor sterk verminderen.
Hoe ga je hier als werkgever|HR of (ergo)coach mee om? Wat is er mogelijk op het gebied van preventie?

In deze workshop delen wij onze expertise over hormonale ontregelingen op de werkvloer. Je krijgt inzicht en adviezen hoe je jouw medewerkers goed kunt begeleiden om verzuim te voorkomen en prestaties te verbeteren.

Lieneke van Grinsven

- Burnout Preventie & Begeleiding (BPB)

24. Financieel Fitte Medewerkers

Het thema financiële fitheid is actueel in alle lagen van de samenleving. Steeds meer mensen/medewerkers hebben moeite om rond te komen.

Is dit alleen een zaak van de medewerker zelf of hebben we hier een gedeeld belang en gedeelde verantwoordelijkheid? Wat is het rendement van inzetten op dit thema?

Spoiler: In de CAO ziekenhuizen gaat dit thema een verplicht onderdeel worden waar beleid over geschreven moet worden.

Manuela de Jongste

- DiFfit B.V.

25. Kracht van taal

In deze workshop leer je hoe taalgebruik angst, stress en pijn beïnvloedt.

Judith van Steijn

- Haga

26. Leven in vrijheid, geen dwang met PDL

De invoering van de wet zorg en dwang wil dat we kiezen voor de kwetsbare mens, deze mens zien en de vrijheid om zijn haar leven te leiden ondersteunen. PDL (‘Passiviteiten van het Dagelijks Leven’) is een geweldige methode om dit mogelijk te maken.

Met de methodiek PDL is het namelijk mogelijk om bij te dragen aan meer vrijheid en comfort voor de cliënt en de medewerkers. Met het goed toepassen van PDL blijven we weg uit onvrijwillige zorg. De mens zien is de start van elke dienstverlening. In deze workshop leer je meer over PDL.

Norma Claussen

- AVZN

27. AMOUR: Actieonderzoek Mentale Ondersteuning Ouderenzorg

Na de COVID-19 pandemie loopt het ziekteverzuim op door: mentale problemen, slaapstoornissen, terugkerende angsten en gedachten, verhoogde prikkelbaarheid, zorgen over de toekomst en verminderd activiteitenniveau (Beck, 2011; Da Silva et al., 2021).

Dit komt bovenop de verwachte trends binnen de sector: dubbele vergrijzing, arbeidsmarktkrapte en een meer complexe zorgbehoefte (bron: FWG). Het belang voor VVT-organisaties om in te zetten op het behoud van medewerkers is dus duidelijk.

Het bieden van collegiale opvang (CO) aan zorgverleners is een gebleken effectieve manier van een dergelijke mentale hulpverlening. Actieonderzoek (AO) is een gebleken succesvolle benadering om complexe veranderingen en interventies in te zetten. Naast evaluatie van de implementatie, biedt AO de mogelijkheid om kennis te ontwikkelen. Kennis over zowel succes- en faalfactoren als effectiviteit die voor de gehele VVT van nut kan zijn en Activite een basis biedt om beleid te maken op (het bestendigen van) CO na dit project.

In deze workshop zal ik namens dit project vertellen hoe het project tot stand is gekomen, wat de ervaringen zijn en hoe de training ‘Intercollegiale opvang’ verlopen is tijdens dit project.

Het project en de training sluiten aan bij de wens om personeel in de VVT te behouden door het inzetten van collegiaal ondersteuners na een gedegen training.

Els van Leeuwen

- School tegen schelden

28. Ikigai voor meer werkplezier en vitaliteit

Hoe komt het dat Japanners op het eiland Okinawa 100 tot wel 120 jaar oud worden? Wat kunnen wij van hen leren als het gaat over gezond, lang en gelukkig leven?

Deze workshop door Ikigai expert Brenda Serrée is een proeverij voor als je een frisse blik wilt werpen op je eigen leefstijl en manier van werken in de zorg. Voor als je geïnspireerd wilt raken door de geheimen en wijsheden die Japanse eeuwelingen met ons delen. Je staat aan de hand van 5 Ikigai geheimen, pakkende voorbeelden en opdrachten stil bij datgene wat je inspireert en waar je echt energie van krijgt. Ikigai helpt je makkelijk keuzes te maken die goed zijn voor jouw werk in de zorg, voor je gezondheid en je vriendschappen.

Brenda Serrée

- Ikigai - Live Your Purpose

29. Psychosociale Ondersteuning van Zorgprofessionals bij ingrijpende gebeurtenissen

De coronapandemie maakte duidelijk dat er behoefte is aan eenduidige adviezen over hoe we optimale psychosociale ondersteuning van zorgprofessionals bij ingrijpende gebeurtenissen kunnen organiseren. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het des te belangrijker om in te zetten op het bevorderen van werkplezier en veerkracht, en verloop en verzuim te voorkomen.

In opdracht van Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) heeft ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises samen met een brede vertegenwoordiging vanuit de sector zorg en welzijn een beleidsrichtlijn gelanceerd met evidence-based aanbevelingen over hoe optimale psychosociale ondersteuning bij ingrijpende gebeurtenissen te organiseren. Deelnemende organisaties zijn: V&VN, FMS, NFU, NVZ, ActiZ, VGN, de Nederlandse GGZ, Branche Organisaties Zorg, LHV, NHG, De Jonge Specialist, De Jonge Dokter, De Geneeskundestudent, LOOV, MBO raad, NVAB, en in een adviesrol: LVMP en Defensie/MGGZ; en in een monitorrol: Ministerie van VWS, IGJ en De Nederlandse Arbeidsinspectie.

In deze workshop wordt in het kort de inhoud van de beleidsrichtlijn bijgebracht, en wordt er kennis uitgewisseld over de implementatie van de aanbevelingen uit de beleidsrichtlijn. Wat komt er kijken bij het organiseren van psychosociale ondersteuning van zorgprofessionals? Hoe pak je het aan? Hoe maak je de stap van beleidsadviezen naar concrete acties in de organisatie?

Na de workshop heb je een duidelijk beeld van de inhoud van de beleidsrichtlijn, en heb je kennis uitgewisseld over ervaringen bij het organiseren van psychosociale ondersteuning bij ingrijpende gebeurtenissen.

De workshop wordt gegeven door:
Dr. Fieke Bruggeman-Everts, beleidsadviseur ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises en projectleider beleidsrichtlijn zorgprofessionals.

Fieke Bruggeman-Everts

- ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum

30. Je rol pakken als ergocoach. Maar welke dan?

Welke rollen horen bij jou als ergocoach? Ben je coach, expert, adviseur, aanspreker, melder? Wanneer je rol niet helder is kan het zijn dat je een rol vervult die bij iemand anders hoort. En als je meerdere rollen vervult, kunnen zij elkaar soms bijten.

Iemand aanspreken kan ten koste gaan van het vertrouwen in jou als coach. De ander zal jou niet meer zo makkelijk om hulp vragen. Is het dan wel handig om jullie relatie op het spel te zetten en die collega aan te spreken? Stel je moet bij je leidinggevende melden dat iemand zich niet aan de afspraken houdt. Voel je je dan een klikspaan? En zien jouw collega’s jou dan ook zo?

In de workshop ontdek je hoe je deze problemen voorkomt, welke rol je kiest bij een situatie en hoe je die zuiver inneemt. Je zult merken dat je meer voor elkaar krijgt. En wat ook fijn is: werk wat bij een ander hoort herken je en leg je terug.

Hanny Post

- Gewoon Lekker Werken

31. De situatie naar je hand zetten

De doucheruimte is te klein en je wringt je in bochten. Je client moet toch worden afgedroogd. Voor je het weet, zit je gehurkt of op je knieën.

Je client wil niet met de passieve lift. Dus zet je maar wat meer kracht, vanuit de overtuiging ‘Je kunt de client nou eenmaal niet laten liggen’.

Herken je de neiging jezelf aan te passen als de situatie je belemmert om gezond en ergonomisch te werken? En doen jouw collega’s dat ook?

In deze workshop ontdek je dat niet jij jezelf steeds hoeft aan te passen aan de situatie. Maar dat je de situatie kunt aanpassen aan jou. Dan blijken er ineens veel meer alternatieven te zijn. En lukt het toch om knelpunten die aanvankelijk onoplosbaar leken binnen de praktijkrichtlijnen te brengen. Je oefent met een handig stappenplan, dat je straks in je eigen werkpraktijk kunt gebruiken. Kom je hindernissen tegen die de uitvoering in de weg staan? Bijvoorbeeld omdat je client of je collega’s de werkwijze die jij voorstelt afwijzen? Dan wijst het stappenplan je de weg en weet je hoe je daar effectief, verantwoordelijk en onderbouwd op kunt reageren.

Hanny Post

- Gewoon Lekker Werken

32. Omgaan met lastig en dwingend gedrag

Helaas komt agressie voor in de zorg. Effectief leren omgaan met boze of dwingende mensen is essentieel voor zorgprofessionals.

Als eerste begint dit bij goed zorgen voor jezelf, je eigen grenzen weten aan te geven en rustig kunnen blijven in een spannende situatie.

De tweede stap is het herkennen van het gedrag van de ander: waarom is er sprake van agressie?

De derde stap is het geven van een bijpassende effectieve reactie. Dat is vaak de-escaleren en soms begrenzen.

Trainer Ivo Spanjersberg laat je in deze korte maar dynamische workshop het verschil inzien tussen frustratie gedrag en dwingend, persoonlijk gedrag. Ook kijkt hij naar de effectieve manier om hier mee om te gaan, door middel van de door hem ontwikkelde begrenzingsmethodiek van ‘de wapenkast’.

Ivo Spanjersberg

- FundaMental

33. Jezelf motiveren om scherp en vitaal te blijven

Het verlenen van zorg wordt vaak vergeleken met topsport. Het is vaak stressvol en je moet snel kunnen schakelen. Het is daarom van groot belang dat mensen weten hoe zij zich kunnen opladen en motiveren.

Deze workshop geeft je zicht op hoe jij jezelf het beste kan motiveren en op scherp kan zetten, zodat je met plezier je werk kan doen en lang vitaal kunt blijven. Ook wordt uitgelegd hoe deze oefening in de topsport wordt gebruikt om Olympische sporters te helpen voorbereiden op grote wedstrijden. Bijna alle topsporters in NL hebben deze test ook gedaan.

Ivo Spanjersberg

- FundaMental

34. Welk glijmateriaal kies jij?

Ga ervaren wat de verschillen in trek- en duwkracht zijn als je als glijmateriaal satijn of nylon, en 1 of 2 glijlagen gebruikt bij transfers binnen de grenzen van het bed.

Welke andere factoren (zoals de afmeting van het glijmateriaal, de mobiliteit en het gewicht van de client, de mate van samenwerking, de hardheid van het matras) hebben ook invloed op deze krachten? Ben jij je bewust van de invloed van jouw houding en bewegingsrichting? Welke krachten spelen er in het lichaam van de cliënt? Wat kies jij voor wie?

Nathalie van Bergen

- Zwaartepunt

35. Wat weet jij over het ziektebeeld obesitas?

Er zijn steeds meer cliënten met obesitas binnen de zorg, en de fysieke belasting van de zorgmedewerker neemt hierbij ook toe. Tegelijk is er te weinig kennis over dit ziektebeeld. Met behulp van Mentimeter vergroten we in deze workshop je kennis over obesitas. Zorg dus dat je jouw mobiel bij je hebt!

Wist je bijvoorbeeld dat stress de kans op overgewicht doet toenemen? Dat verschillende hormonen invloed hebben op gewicht en dat vetcellen bij iedereen anders verdeeld zijn over het lichaam? Dit alles is van invloed op de keuzes die je maakt rondom transfers en hulpmiddelen. Maximaal belastbaar gewicht en aanpassingsmogelijkheden zijn bijvoorbeeld belangrijke aandachtspunten bij de keuze van een passend hulpmiddel.

Yvon Kivits

- Zwaartepunt

36. Ergocoach treinreis: De trein rijdt en blijft rijden!

Hoe krijg je je collega’s in de trein en hoe houd je ze in de trein? En hoe blijf je zelf op de trein?

De reis met de trein is de metafoor van vandaag. Aan het eind van deze workshop hopen we je geïnspireerd te hebben om zelf als ergocoach weer met volle moed aan de slag te gaan. Tevens heb je tips om je collega’s in je trein te houden of te krijgen!

Joana Eltink en Francien Staal

- Brabantzorg

37. Mentale weerbaarheid voor vrouwen van kleur in de zorg

In deze zelfontwikkelde workshop ga ik in op allerlei vormen van agressie gericht tegen vrouwen en met name vrouwen van kleur op de werkvloer in de zorg- en welzijnssector. Ik ga op coachende wijze met hen kijken naar dit stuk dat zowel de professionele als de individuele identiteit raakt.

Zelf ben ik zelf 17 jaar werkzaam in deze branche en heb veel te maken gehad met micro en verbale agressie, uitsluiting, fysieke agressie en seksisme. Ik heb ervaren dat ik harder moest werken en dat ik me meer heb moeten bewijzen t.o.v. andere collega’s. Het heeft me uiteindelijk vleugels gegeven en een power die hard en zacht is tegelijk. Deze deel ik graag samen met mijn ervaringen en oefeningen om andere vrouwen te inspireren voor zichzelf op te komen. Dit kan in het heel klein door bijvoorbeeld een evengrote rol aan te nemen tijdens vergaderingen of taken op te pakken waarbij je geneigd bent deze te laten gaan omdat je je onprettig voelt beoordeeld te worden.

Deze workshop heb ik ontwikkeld omdat ik dit zelf enorm heb gemist in mijn jaren op de werkvloer. Het viel me op dat er geen plek is waar ik erkenning vond voor de worstelingen waar ik mee te maken had. Het kan een zaadje planten van twijfel in jezelf.
Na jaren ervaring als professional heb ik zelf workshops ontwikkeld waarbij je, in een reeks van een aantal weken, kunt groeien in jouw eigen veerkracht en weerbaarheid als zorgverlener. Daarbij is jouw persoonlijke identiteit niet uit te sluiten.

Ik maak gebruik van fysieke lessen zoals, hoe sta ik stevig? wat voel ik en wat laat ik zien aan anderen? Tot aan het delen van kwetsbare momenten waarbij je zult zien en voelen dat jij niet de enige bent. Deze erkenning is belangrijk om een basis te leggen voor jouw grenzen. Daarna komt het moeilijke stuk, hoe kom ik voor mezelf op? Hoe geef ik mijn grenzen aan? En hoe doe ik dit op een wijze waarbij ik mezelf en anderen respecteer? En hoe word ik, wij? Mijn werkwijze kenmerkt zich door systemisch te kijken. Alles als geheel. Deze blik zorgt voor een completer perspectief en helpt een signaal of probleem af te pellen. Op coachende wijze help ik vrouwen verder.

Let op; Jij bent niet gek. De wereld is harder voor ons vrouwen. En zeker als vrouw van kleur. In 90 min kan ik onmogelijk alles behandelen. In deze les neem ik je mee en ontdek je dat er een plek is binnen de zorg waar jij gezien wordt en erkenning krijgt in waar je zoal mee te maken hebt.
Daarnaast leer ik je stevig te staan zonder jezelf te verliezen in iets wat je niet bent. We besteden tijd aan hoe jij kijkt naar anderen en anderen naar jou. Er is een mogelijkheid om deze workshop uit te breiden als hier meer vraag is.

Je hebt niets nodig. Neem een open mind mee en een open hart.

Iqbel Daoudi-Bauhaus

- Iqbel.nl

38. Kleine hulpmiddelen, groot gemak!

Tijdens deze workshop, die al wat langer in het programma staat, ga je praktisch aan de slag met kleine hulpmiddelen. De workshop is in een nieuw jasje gestoken. Met nieuwe werkvormen en vele nieuwe en bekende kleine hulpmiddelen leer je veel over gezond werken. Zo zijn er slimme trucs om te komen tot een goede basishouding. We beantwoorden vragen als: wat kan je allemaal met een glijzeil, wat is een sitwalk? We oefenen van alles: van kousen aantrekken, draaien op de rand van het bed tot makkelijk achterin de stoel schuiven.

Linda Katen - Stigter

- Health2work

39. Zoals het klokje thuis tikt

Werklast en fysieke overbelasting zijn al jaren de grote arbeidsrisico’s in de zorg, en met de huidige tendens van krapte in zorgpersoneel wordt dit steeds uitdagender. Er moet steeds meer in minder tijd gedaan worden. Een goede inrichting van het zorgproces en de inzet van de juiste hulpmiddelen en zorgtechnologie kan tijdswinst en een verbeterde kwaliteit van zorg en van werkomstandigheid met zich mee brengen. Het stimuleert ook de zelfredzaamheid van de zorgvrager, geeft een hoger welbevinden en vermindert risico’s op (fysieke) overbelasting van zorgverleners.

Een veel gehoorde opmerking is dat veel hulpmiddelen en zorgtechnologieën niet in de thuissituatie voor handen zijn en je moet roeien met de riemen die je hebt. Toch denken we dat er meer mogelijk is met de beperkte middelen die voorhanden zijn. Hoe kun je ook in een thuiszorgsituatie zo veilig mogelijk passende zorg bieden? Hoe ga je om met de beperkende omgeving? Hoe kun je door handig te werken meer doen in minder tijd, met aandacht voor de zorgvrager en jezelf?\

In deze Hackathon gaan verschillende teams van deelnemers non-stop bezig om binnen een korte tijd oplossingen voor aangereikte casussen te bedenken. Hierin bespreken we welke keuzes gemaakt (kunnen) worden bij de verschillende zorgmomenten. Welke transfertechniek pas je toe en gebruik je daar een hulpmiddel (bijvoorbeeld glijmateriaal) bij? Hoe zorg je ervoor dat de zorgvrager zo lang mogelijk kan meehelpen aan het zorgmoment? Met de nieuwe inzichten en ideeën kun je morgen jouw collega’s meer bewust maken van waar potentiële winst zit in het preventief werken en jullie zorgproces.

Fred Dingemans en Johan Rodenburg

- Arjo Nederland

40. Fifty shades of grey (vijftig kleuren gezondheid)

Gezondheid is niet hetzelfde als de afwezigheid van klachten. Er zijn genoeg mensen die geen (duidelijke) klachten hebben, maar als je ze vraagt of ze zich gezond voelen, dan zegt een deel “hmmm”. Gezondheid wordt bepaald door meerdere factoren: factoren vanuit de persoon zelf en in de interactie met de omgeving. En wat voor mij gezondheid betekent, hoeft niet hetzelfde te zijn voor bijvoorbeeld je collega. Hoe staat het met jouw gezondheid, wat is de kleuring van jouw gezondheid? In deze workshop gaan we samen de factoren onderzoeken die een rol spelen in gezondheid, jouw gezondheid. Want we willen genieten van die “fifty shades of grey” – vijftig kleuren gezondheid.

Hanke Laurijsen

41. Van tilhulpmiddel naar zorghulpmiddel: hebben plafondtilsystemen de toekomst?

Gezond & Zeker liet onderzoek doen naar de grootschalige inzet van plafondtilsystemen bij de Zeeuwse zorgorganisatie SVRZ. Dat onderzoek liet zeer positieve resultaten zien. Na de installatie van en de scholing in de plafondsystemen namen rugklachten, knieklachten en nek-/schouder-/armklachten af, ook al gebruikte men eerder al gewone tilliften. De waardering van de zorgverleners voor de plafondtilsystemen was zeer hoog: een gemiddeld rapportcijfer van 9. Verdere resultaten zijn het vrijspelen van tijd, het minder lang in een moeilijke houding hoeven te werken (statische belasting), het minder belastend manoeuvreren, een mindere noodzaak om met 2 zorgverleners te werken en meer comfort voor en communicatie met de cliënt. In deze workshop leer je meer over plafondtilsystemen.

Hanneke Knibbe en Anneke Daalderop

- LOCOmotion en Guldmann

42. BMI40+, nieuwe Europese ontwikkelingen over gezonde zorg voor obese cliënten

In deze workshop leer je alle ins en outs van het zorgen voor cliënten met ernstig overgewicht: BMI40+. De laatste inzichten rond transferhandelingen, zelfredzaamheid en ADL-zorg voor deze doelgroep komen aan bod. Ook delen we een nieuwe, met de VS kortgesloten, checklist voor het beoordelen van de eigen locatie op geschiktheid en het voorbereid zijn op verantwoorde zorg voor mensen met ernstig overgewicht en hun zorgverleners.

Hanneke Knibbe en Nico Knibbe

- LOCOmotion / eUlift

43. Innovatief leren

In deze workshop nemen we je mee in het gebruik van moderne media en apps om vaardigheden rond til- en transferhandelingen aan te leren, op te frissen en te vernieuwen. Een van de opbrengsten van het eUliftproject is namelijk een serie innovatieve 3D-animaties van transferhandelingen die zorgverleners op hun mobiele telefoon kunnen zien, kunnen draaien zoals ze willen en in- en uit kunnen zoomen naar wens. Hiervan zullen voorbeelden gegeven worden, zal worden getoond waar en hoe men ze kan vinden en ze desgewenst zelf kan gebruiken. Ook zullen de voor-, maar zeker ook de nadelen van deze innovaties besproken worden en zal deze techniek vergeleken worden met het gebruik van filmpjes, papieren teksten, VR en 2D animaties.

Hanneke Knibbe en Nico Knibbe

- LOCOmotion / eUlift

44. Koplopertour: Leer in 1 uur over impactvolle arbeidsmarktinitiatieven

Hoe pak jij arbeidsmarktvernieuwing in jouw zorg- of welzijnsorganisatie aan? Waar haal jij je kennis en inspiratie op dit moment? Wat zie jij in het werk in zorg en welzijn veranderen?

…Zijn dit vragen die je overspoelen? Dat hoeft niet. Het ministerie van VWS heeft bewezen en impactvolle goede voorbeelden van arbeidsmarktvernieuwing benoemd tot Koploper. Deze initiatieven gaan over meer en veelzijdig(er) opleiden, beter werven, gezond blijven werken, opschalen van innovaties en anders werken. De benoemde Koplopers delen hun aanpak van het door hen opgeloste arbeidsmarktprobleem graag met andere organisaties. Daarom heeft Actie Leer Netwerk een landelijke en brancheoverstijgende selectie van de goede voorbeelden gemaakt wij in deze presentatie/workshop graag delen.

Hélène de Groot

- RegioPlus | Actie Leer Netwerk

45. De stap naar succesvolle verandering: met actieleren gezamenlijk aan de slag

Veranderen gaat niet zonder de praktijk! Leer in een uur actieleren!

Het is prachtig om mooi beleid en protocollen te schrijven, maar het werken aan gezondheid vindt plaats in de praktijk. Actieleren is een methode waarbij je de kracht en wijsheid van de praktijk gelijk in kan zetten om tot een duurzame oplossing te komen. De kern is samen leren door middel van eenvoudige stappen. Ontwikkelgericht waardoor iedereen mee kan doen. In de workshop actieleren lopen we door de verschillende fases van actieleren heen. Je krijgt meer kennis over het beïnvloeden van gedrag en je maakt optimaal gebruik van de wijsheid van het netwerk.

Annelies Mulder

- RegioPlus Actie Leer Netwerk

46. Veerkracht en Positieve Gezondheid van Mantelzorgers, Inzicht in wat jou helpt om voor jezelf te zorgen

Zorg jij voor een ander? Vaak doe je dat vanzelfsprekend, zeker als het om iemand gaat die je lief is. Je aandacht gaat als mantelzorger vaak vooral uit naar de ander: wat heeft hij of zij nodig en hoe kan je dat regelen en doen? En als er nog wat tijd en energie over is, gaat die vaak naar die andere ballen die je ook omhoog wilt houden, zoals bijvoorbeeld je gezin, je werk en het huishouden.

Maar hoe gaat het met jou? Zorgen voor een ander neemt vaak een langere periode in beslag en kan veel brengen, maar ook veel energie vragen. Tijd nemen voor jezelf doet niets af aan de zorg en liefde voor de ander. Het spinnenweb van Positieve Gezondheid kan je helpen om even stil te staan bij hoe het met je is en wat voor jou belangrijk is. Positieve Gezondheid gaat over veerkracht: over hoe je om kunt gaan met wat er in het leven op je pad komt. Met de mooie en de moeilijke dingen. Het helpt je om na te denken over wat jij waardevol vindt en wat jou energie geeft. En over waar jij aandacht aan wilt geven, om jouw potje veerkracht te vullen. Daar gaan we samen mee aan de slag tijdens deze workshop.

Judith Oosterom

- Vilans

47. Spelenderwijs zorg innoveren met Harms Escape Room

Waar je in een klassieke Escape Room puzzels oplost om binnen een uur te ontsnappen, ligt de focus in de Escape Room Training op het leeraspect. De puzzels, verweven met technologische toepassingen, geven informatie over het leven van een client en zijn specifieke behoeften. Veel zorgverleners ervaren een hoge werkdruk. Door een cliënt beter te leren kennen en begrijpen en technologische toepassingen in te zetten, kan deze druk worden verlaagd. Dit leidt tot meer werkgeluk en betere, mensgerichte zorg. In de Escape Room Training ontdek je spelenderwijs hoe zorgtechnologie het welbevinden van cliënten kan verhogen en de efficiëntie van zorg kan verbeteren. Mensgerichte zorg en innovatie ineen.

Linda van der Leest en Simone Coenen

- Planetree Nederland

48. Wat moet je (niet) doen bij valincidenten?

Helaas komen valincidenten steeds vaker voor. Voorkomen is hierbij beter dan genezen. Maar als iemand eenmaal gevallen is, hoe kan je deze persoon dan het beste overeind helpen? En waar moet je op letten voordat je iemand overeind helpt? En wat zijn de gevolgen voor de zorgvrager als deze lang op de grond ligt?

Naast het beantwoorden van deze vragen, gaan we tijdens de workshop praktisch aan de slag om personen overeind te helpen. Dit doen wij zonder hulpmiddelen, met een hefstoel of met een tillift. Ook gaan we met behulp van glijzeilen een persoon die gevallen is in een krappe ruimte helpen naar een betere uitgangspositie, om vanuit daar tot stand geholpen te worden.

Leer praktische tips & tricks die je in je eigen werkomgeving kan toepassen.

Sandra Guit

- Direct healthcare group

49. Positief Gezond Werkgeverschap

Werken aan Positieve Gezondheid is meer dan alleen zorgen dat je niet ziek wordt. Het gaat over fysiek, mentaal en sociaal maar ook over de kwaliteit van leven en zingeving. Kortom: lekker in je vel zitten. Kernwoorden van Positieve Gezondheid zijn een brede kijk, focus, eigen regie en handelings­perspectief. Met het ‘spinnenweb’ als hulpmiddel oefenen we in het bespreekbaar maken van Positieve Gezondheid. En dat andere gesprek heeft ook consequenties voor werkgevers.

Floris de Jong en Piet Vessies

- iPH en Alles is Gezondheid

65. Mindfulness zweverig? Integendeel!

Werken in de zorg en welzijnssector vraagt om zowel fysieke als mentale veerkracht. Zeker in het huidige tijdperk dat een sterk gestegen zorgbehoefte, onzekerheid en werkdruk met zich meebrengt. Het beoefenen van mindfulness kent vele bewezen positieve effecten in het behouden van veerkracht. Beoefenaars versterken onder meer hun concentratievermogen, kunnen aanhoudende werkdruk beter hanteren en ervaren meer rust. Tijdens deze interactieve presentatie merk je aan den lijve de positieve effecten van mindfulness. Je ervaart niet alleen dát de oefeningen werken, je leert ook begrijpen waarom. Beleef deze presentatie en ontdek wat mindfulness voor jou als zorgprofessional kan betekenen.

Joycelyn Bartlett

- Gevorderd mindfulnesstrainer (Sterk in je Werk – Fit in je Werk)

P.1. De nieuwe ZelfredzaamheidsRadar

We geven in deze workshop een korte uitleg over de ZelfredzaamheidsRadar-tool, waarbij we met de zaal ook oplossingen gaan zoeken voor de domeinen waar er verbetering gewenst is voor een fictieve client. Daarbij gebruiken we ook hulpmiddelen die op de beursvloer te vinden zijn.

Dus: wil jij leren werken met de ZelfredzaamheidsRadar? Dan is dit de workshop voor jou!

Nico Knibbe en Elly Waaijer

- Locomotion/ Stichting Scouters